През 1954 г. Никита Хрушчов предава полуострова във владение на УССР

...
През 1954 г. Никита Хрушчов предава полуострова във владение на УССР
Коментари Харесай

Въпросът „чий е Крим“ звучи по нов начин – стана ясно, че Украйна се е ползвала от полуострова незаконно

През 1954 година Никита Хрушчов предава полуострова във притежание на УССР в нарушаване на всички правила и закони, което означва, че Украйна го е употребила нелегално

Автор: Александър Гришин, kp.ru Следвайте " Гласове " в Телеграм

През целия интервал на постсъветската история на Русия, още от момента на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики в нашата страна неведнъж е възниквал въпросът за незаконността на наличието на Крим в състава на Украйна. След 2014 година, когато полуостровът се върна в „ родния кей “, тези диалози като че ли изгубиха своята новост, само че напоследък спомагателната обосновка в изгода и на извършените референдуми и на справедливото приемане на Крим в състава на Русия напълно не е непотребна.

Тази седмица ръководителят на районния парламент на Крим Владимир Константинов разпореди изработването на послание към Конституционния съд на Русия за анулация на указа от 1954 година за предаването на полуострова на Украйна, въз основа на това, че самото предаване е било нелегално.

„ Имаме работа с доста сериозен размер груби нарушавания. Това не са комплицирани казуистични юридически правила, които би трябвало да се потвърждават. Допуснатите нарушавания са дотолкоз груби и крещящи, че ние и до момента си задаваме въпроса по какъв начин е могло да се случи това. Но то се е случило “, открива Константинов. „ При в детайли разглеждане на този въпрос става явно, че ние в никакъв случай не сме напускали състава на Руската федерация, чиито граници не са се променяли през 1954 година, а значи и през 2014 година. Тоест, процесът на нашето приемане-предаване освен е представлявал жестоко игнориране на политическата воля на кримчани, само че и не е бил юридически завършен. “

По думите му, органите на руската власт, взели решението за предаване на Крим от състава на една република в друга, не са имали такива пълномощия. Ще напомним, че по този въпрос е имало единствено решение на президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики, а парламентарните органи на самите републики – РСФСР и УССР – не са взимали присъединяване в процеса.

„ Това е все едно Държавният съвет на Крим да вземе решение за предаването на Тексас на Мексико. Това, първо. Второ, Върховните препоръки на републиките въобще не са взимали решение за предаването. И трето, не са били разисквани и избрани границите на съюзните републики след изменението на „ мястото на регистрация “ на Крим, а това е основен миг при взимането на такова решение. Без да загатваме това, че не са били извършени референдуми, които са се подразбирали от конституцията на Съюз на съветските социалистически републики “, пресмята своите причини ръководителят на кримския парламент и прибавя, че никакви спомагателни документи или решения, които биха подсигурили отбраната на културните, езиковите и районните обичаи и правила, също не са били одобрявани.

„ Всичко това са единствено една дребна част от нарушаванията, които са били позволени. И изхождайки от това, Крим се намира в състава на Русия по законодателството, настоящо към 1954 година и в никакъв случай не е отпадал от нейния състав “, заключава политикът.

Може да се добави, че Никита Хрушчов, тогава отпред на Съветския съюз, инициира предаването на полуострова на Украйна, без да се погрижи за съответните юридически процедури, защото тогава никой не е можел да си показа последвалите през 80-те и 90-те години събития. Освен това, при оформяне на новата благосъстоятелност на УССР в Москва толкоз бързат, че просто не помнят за Севастопол. Този град от федерално значение е претендирал изключително настрана решение, само че защото такова не е имало, то в случай че се ръководим от буквата на закона Севастопол в никакъв случай не е излизал от състава на РСФСР.

Така че, въпросът чий е Крим придобива нова новост, само че не в смисъла на днешната му принадлежност, както биха желали в Киев, а в този аспект, че Украйна не е трябвало да отваря уста за „ непознат залък “. А ние бихме могли да желаеме „ обезщетения за нелегално прилагане на непозната благосъстоятелност “, за нанесения от безучастие и грабителски дейности ущърб и по този начин нататък.

Инфо: kp.ru

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР